Bezoek aan de boerderij van Petit Foriest

De boerderij van Le Petit Foriest bevindt zich tegenover de boerderij van Le (Grand) Foriest en is ontstaan uit het boswachtershuis van die boerderij.
        Inderdaad, in 1244, het jaar waarin voor het eerst melding wordt gedaan van de boerderij, is de streek nog bedekt met bos. Getuige hiervan de naam van de boerderijen « Foriest », verwant aan het Franse woord voor bos : ‘forêt’. 
         Tijdens de Franse Revolutie zijn de boerderij en haar bijgebouw eigendom van de abdij van Affligem. Tijdens deze woelige periode worden de eigendommen van alle kerkelijke instellingen verbeurd verklaard en Le Petit Foriest wordt een boerderij. In een cartouche op de gevel van het oude hoofdgebouw staat nog altijd het jaartal 1663.
         In juni  1815 ziet de boerderij duizenden mannen en paarden, vergezeld van artilleriestukken, voorbij trekken. Op de avond van de beslissende 18 juni 1815 is de boerderij het toneel van een bloedbad onder de vluchtende Fransen.

         Deze tijden liggen gelukkig ver achter ons. De boerderij is weer een levensark geworden, ingeplant zoals ze is in een akkerbouwzone met haar 900 meter haag als windbreker, haar twee vijvers, haar biologische moestuin, haar boomgaard met oude fruitbomen, haar tuin met aromatische en medicinale planten, en haar weilanden die op ecologische wijze worden beheerd.
         Al deze aanplantingen die hun steentje bijdragen aan de biodiversiteit werden goedgekeurd door de gemeente van Sint-Lambrechts-Woluwe om er de kinderen te ontvagen van alle scholen op haar grondgebied. Ze wordt in 1989 eigenaar en organiseert in oktober 1990 haar eerste groenklassen dankzij de oprichting van een permanente pedagogische ploeg door de vzw “Wolu Vert”.  In 2008 bestaat deze ploeg uit 9 personen.

Bezoek per foto

Hoger , Wegwijzer